aa 

De keuze: een reu of een teef?

De keuze voor een teef of een reu is een hele persoonlijke keuze. Ieder heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar er zijn wel een aantal punten die u in overweging kunt nemen in uw beslissing:

Verschillen:
- Een teefje is net iets kleiner dan een reu. Een reu is vaak wat flinker.
- Een teefje wordt ongeveer 2x per jaar loops. De loopsheid duurt ongeveer 3 weken. Na de loopsheid kan de teef nog een behoorlijke tijd last hebben van schijndracht. (Bij Senna komt dit naar voren als minder vrolijk zijn/niets meer willen, nesteldrang, graven, piepen, onrustiger, minder/nauwelijks eten, melkgift, etc).
- Reuen kunnen soms wat macho zijn, maar teven daarentegen kunnen snauwerig zijn.

Castratie
Wijzelf zijn niet voor castratie/sterilisatie van een teef of reu. De vacht van een Stabyhoun wordt na castratie/sterilisatie erg slecht. De vacht wordt pluizig en dof. De hond heeft meer aanleg om te dik te worden. Aan het castreren/steriliseren zitten ook risico's verbonden, zoals incontinentieproblemen en zoals iedere operatie onder narcose brengt het risico's met zich mee. Daarnaast verkleind het de risico's op tumoren niet, het kan juist de kans op bepaalde (andere) vormen vergroten.