De Stabij en speuren


Stabyhoun.nlEr zijn verschillende soorten speuren. Hieronder wordt het speuren in de vorm van het volgen van een menselijk spoor besproken.
De Stabij is uitermate geschikt om mee te speuren. Iedere hond kan speuren, de Friese Stabij ook! Dus dathoef je ze niet te leren. Je moet ze alleen leren welke geur ze moeten volgen en wat er van ze verwacht wordt. Het belangrijkste van speuren is het vertrouwen hebben in je hond. Speuren doe je samen. De hond volgt het spoor en geeft aan of hij iets gevonden heeft, het zgn. verwijzen.
Er zijn verschillende niveau te behalen binnen het speuren bij de FHN. Allereerst kun je certificaat 1 behalen (leeftijd van de hond dient minimaal 12 maanden te zijn), gevolgd door certificaat 2 en 3. Daaropvolgens kan je samen met je hond op voor speurhond 1 en 2. Het ligt aan de combinatie hond en baas, hoe snel je deze certificaten kan en wil halen.

Hoe gaat het nu in zijn werk? 
Om te beginnen loop je zelf, onder begeleiding, een klein recht spoor uit voor de hond met daarop om de stap een beloningskoekje. Uiteindelijk ga je deze koekjes in rap tempo verder uit elkaar leggen bij de daaropvolgende sporen. De hond leert zo dat hij het spoor dat je van tevoren gelopen hebt, moet volgen. In het begin ligt zo'n spoor slechts enkele minuten. Voor het behalen van certificaat 1 moet het spoor 30 minuten liggen. Hierop zal je in het begin trainen. Nadat de hond begrepen heeft wat de bedoeling is kan je langzaam beginnen met het neerleggen van voorwerpen op het spoor, waarbij de hand af moet gaan. Als dit goed gaat, kun je hoeken gaan maken in het spoor. Bij aanvang van het aanleren van de hoeken loop je een L-vormig spoor, later kun je het spoor langer maken en er extra hoeken inmaken (bijvoorbeeld door een U-vormig spoor te lopen). Als de hond dit onder de knie heeft, kun je op voor certificaat 1.
De daaropvolgende certificaten zijn in de basis hetzelfde. Het spoor wordt alleen langer, er komen meer hoeken in en er liggen meer voorwerpen op het spoor. Daarnaast ligt het spoor per niveau langer. Bij certificaat 1 ligt het spoor minimaal 30 minuten, maar bij speurhond 2 ligt het spoor minimaal 120 minuten (2 uur) alvorens het wordt uitgelopen.

Speuren kan natuurlijk ook gewoon zonder dat men op hoeft voor de diploma's. Uiteindelijk gaat het om het plezier tussen baas en hond!
Op de website van de FHN kun je meer informatie vinden: www.fhn.nl

Stabyhoun.nl Stabyhoun.nl